IMAGINEERS AT WORK

Alle complexe opgaven hebben één ding gemeen. We kunnen ze niet oplossen met het vertrouwde probleem-oplossingsdenken. Er is niet 1 pasklare oplossing. Een planning uitvoeren van a tot z is er dus niet bij. Het betekent een proces met onbekende uitkomst. En dus omgaan met onzekerheid. Testen en aanpassen. Strategic imagineering biedt een designmethodiek die uitermate geschikt is voor veranderopgaven. Voor wie durft.

Inspiratie

Inzoomen en uitzoomen
op het speelveld.

 

Creatie

Het vormgeven van een
nieuwe visie en narrative.

Realisatie

Projectmanagement met een
ondernemende mindset.

 

Het ervaringsperspectief als uitgangspunt

Luisteren naar mensen en je verplaatsen in hun perspectief. Daaruit komen de beste inzichten voort. Toch vergeten we dat vaak en gaan in ons enthousiasme snel over tot het bedenken van een oplossing. Daarom betrekken we stakeholders bij het proces. Dat betekent niet vragen of ze rood of blauw willen. Maar we verdiepen ons in hun leven. We zoomen in op het ervaringsperspectief. En we zoomen uit om meer inzicht te krijgen in het systeem en relaties.

Een co-creatieve
designmethode voor complexe veranderopgaven.

18921030_1988764631352223_3668484709435049775_o-darken

De narrative als tool voor transformatie

De analyse van de opgedane kwalitatieve en kwantitatieve data leidt tot een visie die de basis vormt voor een nieuw narratief. Dit narratief nemen we op in het ontwerp. Dit kan een logo zijn, of een nieuw format, in ieder geval iets concreets wat vormgegeven wordt. Die werkt als een verandermechanisme. Het narratief stimuleert interpretatie. Het idee hierachter is dat wanneer mensen op collectief niveau (in een team, organisatie, stad, land) besluiten tot ander gedrag, kan dat uiteindelijk tot een grote transformatie leiden.

Logo_web

Het vormgeven van een meer gewenste optie

We ontwerpen voor een toekomstige context. Die is onbekend. Bij een complexe uitdaging, een situatie die als problematisch wordt ervaren, gaat het meestal niet om het oplossen van het probleem zelf, maar om het reframen ofwel herkaderen daarvan. Reframing is het veranderen van de context waardoor een nieuwe betekenis ontstaat. Zoals Afvalvissen dat van schoonmaken een dagje uit maakt. Of zoals de BOB campagne doet door het vormgeven van een nieuwe, meer gewenste optie. De reframing kan zowel op product- als organisatieniveau plaatsvinden, zoals de rol van de Bibliotheek in een online wereld, als Kennismakerij. Zo opent het narratief een andere strategische denkrichting, en nieuwe mogelijkheden voor een organisatie om relevant te zijn in het leven van stakeholders. De rol van taal is daarbij cruciaal. Want 1 Woord roept meer dan duizend beelden op.

Een proces met onbekende uitkomst

Meer dan een stappenplan naar de oplossing is de designmethode van Imagineering een mindset, die je leert op nieuwe manieren te denken en kijken naar bestaande situaties. Om dit te ervaren hebben we een workshop ontwikkeld: Imagineers at work. Aan de hand van concrete voorbeelden leer je hoe imagineers uit verschillende vakgebieden deze manier van denken hebben toegepast. En, niet onbelangrijk, hoe ze daarmee resultaat hebben bereikt.

Imagineers at work

Een co-creatieve designmethode voor het tackelen van complexe opgaven.